Om Beyonce

Beyonce är en av vår tids största kvinnliga RnB-sångerskor. Hon är uppväxt i den amerikanska RnB och soultraditionen med förebilder som Aretha Franklin och Whitney Houston.

Född och uppvuxen i Texas i en familj där musik var ett viktigt och naturligt inslag i tillvaron. Systern Solange är också sångerska och deras pappa Matthew Knowles var manager för gruppen Destiny’s Child där Beyonces karriär startade.

Beyonce är känd för sina spektakulära shownummer och klär sig ofta i korta, tajta och glittriga outfits. Hennes röst är stark och fyllig och representerar väl RnB-musiken.

Kanske den låt som slagit bäst är nog Crazy in love, där hon sjunger tillsammans med rapparen Jay Z, som också är hennes man. Beyonce har även vunnit bästa RnB-album med Dangerously in love. Hon var den första svarta kvinnliga låtskrivaren som blev utsedd till årets låtskrivare. Detta skedde redan 2001, ganska tidigt i karriären.

2002 gjorde gruppen Destiny’s child ett uppehåll och därmed fick Beyonce möjlighet att satsa på sin solokarriär. Man kan se henne i flera filmer där även vissa av hennes låtar finns med som soundtrack. Den första film hon medverkade i var Austin Powers in Goldmember. Här spelar hon en sexig agent. Nästa film var The Fighting Temptations. Även den spelades in under 2002. 2005 var hon med i Dreamgirls. 2008 porträtterade Beyonce jazzsångerskan Etta James i filmen Cadillac Records i vilken hon även sjunger.

Under denna tid spelade Destiny’s child in en skiva till men splittrades för gott 2005. 2014 släpptes det senaste albumet.

Beyonce har varit med i Saturday Night Live där hon bland annat gjorde parodi på sin egen video Put a ring on it, där Justin Timberlake är med och dansar i liknande outfit som Beyone själv bär, vilket tyder på humor och självdistans.